|
Bålmad
Bagt æble
Bananer med whisky
Grubestegt kylling
Hele majs
Kartoffelsuppe
Minestrone
Nem pølseret
Snobrød
Ingredienser
- 4 æbler, gerne sure
- kanel
- sukker
- rosiner
- alufolie
Fremgangsmåde
- Kernehuset fjernes fra æblerne, æblerne skal stadig
være hele.
- I hullet fra kernehuset fyldes kanel, sukker og rosiner.
- Det hele pakkes ind i alufolie og ligges tæt på
gløderne.
- Pakkerne vendes ofte og når de er bløde er de klare
til at blive spist.
Kommentarer
Pas på, for æblerne er meget varme.
De kan evt. spises med creme fraiche eller vanilleis.
Ingredienser
- 4 bananer, de må gerne være godt modne
- kanelsukker
- whisky
Fremgangsmåde
- Sæt en rist over et godt glødebål.
- Læg bananerne på risten og vend dem af og til, indtil
skallen er blevet sort. Det tager mellem 5 og 10 minutter.
- Brug en tandstikker el.l til at ridse en slidse i bananen,
sørg for at selve bananen ikke kommer i kontakt med skallen.
- Hak bananen lidt i stykker med en teske, drys kanelsukker over og
kom lidt whisky i, der skal ikke ret meget til at give smag.
Kommentarer
Det snask der oftest ligger i bunden af tallerkenen smager helt
forfærdentlig, så lad det ligge, selvom det ser
lækkert ud.
Nogle mennesker spiser også is eller creme fraiche til, men vi
syntes at det er meget synd.
Ingredienser
- Gruben:
- ca. 50 knytnævestore sten, IKKE FLINT!
- godt med brænde
- gode arbejdshandsker
- en skovl
- en lille altankasseskovl
- Kyllingen:
- en stor kylling
- alufolie eller store blade, f.eks. skræppeblade
- urter og krydderier
Fremgangsmåde
- Gruben:
- Grav et hul på ca. 50*50 cm, 60 cm dyb, husk at grave
tørvene pænt op.
- Hullet fores indvendigt med stenene, der skal være ca. 10
sten tilbage.
- Tænd et bål i hullet, det skal brænde et par
timer. Det kan godt være lidt svært at holde ild i det,
fordi der ikke kommer ilt nok til.
- Tænd et bål i nærheden af gruben. Det kan bruges
til at holde ild i bålet i gruben, men de resterende sten skal
varmes godt op i bålet.
- Kyllingen:
- Kyllingen gøres ren indvendig og fyldes med urter og
krydderier.
- Den pakkes rigtig godt ind i folie eller blade, evt. begge dele,
bladene inderst.
- Nu fjernes bålet i gruben, der skal helst ikke være
andet end sten, aske og jord tilbage.
- Kyllingen lægges i gruben og stenene fra bålet ligges
forsigtigt over kyllingen.
- Jorden og tørvene fra gruben lægges over stenene.
- Efter et par timer burde kyllingen være spiseklar, hvis vel
og mærket gruben var varm nok.
- Tørven og jorden fjernes forsigtigt, stenene tages
forsigtigt op. Pas på dampen og de stadigvæk meget varme
sten.
- Tag kyllingen op og pak den ud. Sørg for at der ikke kommer
jord i kyllingen.
Kommentarer
Hvis gruben er stor nok, kan man smide bagekartofler i også, men
de kan godt blive lidt for bagte.
Man kan fylde kyllingen med porre, gulerødder og
løvstikke, det smager rigtig godt.
Man kan også bage brød i gruben.
Prøv også med andre slags kød. Man kan ikke
få sprød svær, men ellers er en flæskesteg
alletiders grubestegt.
Ingredienser
- 4 hele majskolber med blade
- koldt smør
Fremgangsmåde
- Majskolberne ligges i udkanten af et godt glødebå.
- De skal vendes når siden ind mod bålet begynder at
blive brændt.
- Nå majskolben er næsten sort og de yderste af bladene
er ulmet af burde majsen våre klar til at spise.
- Man bukker bladene ned mod stilken og bruger dem som
håndtag.
- Majskolben smøres med koldt smør og gnaves.
Kommentarer
Det kan godt være at nogle af majskernerne er blevet lidt brune
eller sorte. De brune spiser man bare, men de sorte piller man af, de
smager ikke godt.
Ingredienser
- 1 kg kartofler
- 2 store løg
- 100 g bacon
- karry
- 1-2 kviste timian
- vand
- en lille flaske kaffefløde
- salt
Fremgangsmåde
- Kartoflerne og løgene skrælles og skæres i
tern.
- Karryen og baconet svitses i en stor gryde.
- Kartoflerne og løget svitses med.
- Vand, timian og salt tilsættes. Der skal bare være vand
så det passer med det antal der skal bespises.
- Suppen koger med låg indtil kartoflerne er godt møre.
- Fløden hældes i suppen og koges op igen.
- Suppen smages til og serveres.
Kommentarer
Sørg for at have nok ekstra mugge, for duften har en tendens
til at tiltrække naboerne.
Baconet og fløden kan undlades, men det gør nu meget for
smagen.
Løgene kan erstattes eller suppleres med porre.
Minestrone
Ingredienser
- forskellige grøntsager:
- gulerødder
- porre
- løg
- grønne bønner
- selleri
- kartofler
- hvad du nu lige ellers har
- 150 g bacon
- 1-2 dåser tomater
- 100 g suppehorn (pasta)
- basilikum, oregano eller merian
- hvidløg
- vand
Fremgangsmåde
- Gør alle grøntsagerne klar, de skal skæres i
lidt mindre end mundrette tern/skiver.
- Svitsførst baconen over bålet, derefter
grøntsagerne og hvidløgget.
- Hæd tomaterne over og lad det simre en halv til en hel time.
- Tilsæt derefter krydderierne og supperhornene og lad det
simre til suppehornene er færdige.
- Smag til med flere krydderier.
Kommentarer
Spises med brø.
Man kan være ude for at kartoflerne ikke bliver møre,
når de koger sammen med tomater. Hvis ikke de er møre
efter en time, så bliver de det sikkert ikke.
Suppen smager bedst hvis man har enten løg eller porre i.
I den "ægte" minestrone er der kogt flæsk, men det kan jeg
altså ikke forlige mig med, så jeg bruger bacon.
Ingredienser
- 4 2-liters foliebakker
- 4-8 store bagekartofler
- 2-3 porrer
- 2 store løg
- 4-8 gulerødder
- 10 pølser
- 4-8 dl bouillon
- salt
- krydderier efter behag
- ketchup
Fremgangsmåde
- Grøntsagerne skylles og skæres i skiver eller tern.
- Pølserne skæres i skiver.
- Hver person tager nu en foliebakke og deri blandes det man har
allermest lyst til.
- Man krydrer hver især efter smag og behag og hælder
bouillon over.
- Foliebakkerne lukkes godt og sættes ind i et godt
glødebål.
- Efter en god halv time tages den første ud af bålet
og hvis den er færdig er det bare at spise. Ellers sættes
den ind igen til man regner med at den er færdig.
Kommentarer
En meget populær ret blandt børn.
Mængdeangivelserne er meget svævende, men det er meget
forskelligt hvor meget folk spiser af den slags mad. Nogle spiser
dobbelt så meget, når de selv har lavet det, mens andre
bare spiser det de plejer.
Retten kan laves med de grøntsager man nu lige har til
rådighed den dag, kød er ikke nødvendigt.
Man kan også spise det til f.eks. stegte kyllingelår.
Ingredienser
- 50 g gær
- 6 dl vand eller mælk
- 50 g margarine
- 2 tsk salt
- ca. 1 kg mel
Fremgangsmåde
- Margarinen smeltes og væsken tilsættes.
- Gæren røres ud i væsken.
- Salt og mel tilsættes og dejen ætes godt.
- Dejen hæver en lille time.
- En lille håndfuld dej rulles til en pølse og snoes
rund om en ca. 1 cm tyk pind.
- Bages over et godt glødebål indtil det nemt kan
trækkes af pinden. Regn med 15-20 minutter.
Kommentarer
Man kan putte syltetøj i hullet af snobrødet.
Dejen kan også snoes omkring en pølse der er sat på
en pind. Hertil spises ketchup og sennep.
|
|