|
Hovedretter
Andesteg
Champignonsovs
Forårspande
Gulerodssuppe
Gammeldags kyllingesteg
Helstegt laks
Laks med oliven og æbler
Kartoffelfad
Svinekød stegt som vildt
Skumgummikoteletter
Andesteg
Ingredienser
- en kødfuld and
- æbler og svesker
- salt
- peber
- vand
- mel
- kulør
Fremgangsmåde
- Hvis ikke anden er renset, skal det gøres først.
Hvis den er renset, så husk at tage posen med indmad ud.
- Fyld anden med kvarte æbler og svesker og "luk til" med en
kødnål.
- Gnid anden ind i salt og peber og lig den på ryggen på
en rist over en bradepande med vand i.
- Kom den i en 100-120°C varm ovn.
- Husk at se til den engang imellem, der skal altid være vand
i bunden af bradepanden.
- Kog indmaden og halsen i en gryde med vand.
- Efter ca. 5 timer vendes anden om, så den ligger på
brystet.
- Efter yderligere en time tages anden ud af ovnen og alt
væsken i bradepanden hældes i en gryde.
- Hvis anden ikke er sprød kan den evt. kommes i ovnen igen
ved ca. 250°C, husk at komme vand i bradepanden igen og hold
øje med anden.
- Fjern det værste af fedtet fra gryden, og drys et par
spiseskefulde mel over væsken i gryden.
- Når melet er absorberet bringes det i kog mens der piskes.
- Spæd sovsen op med suppen fra indmaden, og hvis det ikke er
nok, så brug noget af kartoffelvandet.
- Hæld mere meljævning i, hvis ikke sovsen er tyk nok.
- Smag til med salt og peber.
Kommentarer
Mange kan rigtig godt lide det, hvis man smager sovsen til med en
smule ribsgele.
Andefedtet må ikke gives til fuglene, da det er for salt.
Spises med kogte og brunede kartofler, rødkål, sukkerkogte æbler med
ribsgele og lunede franske kartofler.
Ingredienser
- 500 g champignoner
- 1 stort løg eller 1 porre
- 1 tomat
- 100 g bacon
- 3 dl mæk
- 1-2 spsk sherry
- 1-2 tsk estragon
- salt
- peber
Fremgangsmåde
- Grøntsagerne renses og skæres i skiver. Tomaten skal
i små tern.
- Baconet skæres i tern eller skiver og svitses i en tykbundet
gryde.
- Grøntsagerne, estragonen og sherryen tilsættes og
simrer 5 minutter.
- Mælken tilsættes og det koger op.
- Smages til med salt, peber, estragon og sherry.
Kommentarer
Hvis sovsen jævnes er den rigtig god til frisk pasta, men den
skal så smage af lidt mere.
Hvis den skal bruges til fint kød skal der kun et lille
løg i og det skal snittes meget fint. Tomaten kan droppes, det
giver en finere champignonsmag.
Hvis man syntes at sovsen er for sød kan man med fordel
tilsætte en anelse hvidvinseddike.
Ingredienser
- 600 g svinekød, f.eks. fadkoteletter, skinkemignon, mørbrad
- 200 g cherrytomater
- 200 g champignoner
- 200 g foråsløg
- 1½ dl kaffefløde
- vand
- salt
- estragon
- olivenolie
- ris eller pasta
Fremgangsmåde
- Kødet skæres i 1-2 cm tykke skiver, hvis det
altså ikke allerede er skåret i skiver.
- Champignonerne renses og skæres i kvarte eller skiver, alt
efter hvor store de er.
- Foråsløgene renses og skæres i 2 cm lange
stykker.
- Cherrytomaterne skylles.
- Olien varmes i en sauterpande og kødet brunes.
- Kødet tages op eller skubbes til side og grøtsagerne
svitses kort på panden.
- Kødet ligges tilbage på panden.
- Kaffefløden tilsættes og der hældes vand ved,
så det dækker.
- Det krydres med ca. 1 tsk estragon og der ligges låg over.
- Efter ca. 15 minutter smages retten til med salt og estragon.
- Serveres med ris eller pasta.
Kommentarer
Man kan evt. tilsætte en anelse hvidvinseddike, det giver en
god, lidt skarp, smag.
Man kan også lave retten med bare en anelse bacon i stedet for
kød, eller man kan bruge begge dele. Der skal bare ikke for
meget bacon i, det oversøver hurtig smagen af det andet.
Hvis man syntes at sovsen er for tynd, kan man jævne den lidt.
Jeg plejer at bruge maizena, jeg er nemlig en klovn til
almindelige meljævninger.
Gulerodssuppe
Ingredienser
- Oliven- eller kokosolie
- 1 stort løg
- 1/2 liter vand
- 1/2 bouillonterning
- 1 dåse kokosmælk (noget i retningen af 3-4 dl)
- 2 fed hvidløg
- 10 g ingefær
- 300 g gulerødder
- 1 spsk citronsaft
- Salt og peber
Fremgangsmåde
- Pil og hak løg og hvidløg groft
- Varm lidt olie op i en gryde og klar løgene heri.
- Tilsæt vand, bouillon, kokosmælk og kog det op.
- Skræl ingefær og rens gulerødderne og skær det i grove tern.
- Hæld det i suppen og lad det koge 3-4 minutter.
- Blend det hele med citronsaften og smag til med salt og peber.
Gammeldags kyllingesteg
Ingredienser
- 1 kylling
- et stort bundt persille
- margarine
- salt
- peber
- kulør
- mel
Fremgangsmåde
- Tag indmaden ud og rens kyllingen godt indvendigt.
- Skyl persillen godt og fyld kyllingen med det, luk evt. med bomuld
eller en kødnål..
- Kom salt og peber på kyllingen og brun den i en stegegryde.
- Hæld et par deciliter vand og lidt kulør ved den og
læg et låg på.
- Lad den stå og simre mindst en time.
- Tag kyllingen op og drys en god spiseskefuld mel over skyen.
- Når melet er absorberet piskes godt og sovsen bringes i kog.
Sovsen kan spædes op med kartoffelvand. Smag til med salt og
peber.
Kommentarer
Dette er farmorkylling når det er bedst. Spises med kartofler og
agurkesalat eller grøn salat med
flødedressing.
Man kan koge indmaden og spæde sovsen op med suppen herfra.
Helstegt laks
Ingredienser
- En hel laks, ca. 1½ - 2 kg
- Salt
- Folie
Fremgangsmåde
- Laksen skrabes ren for slim, det gøres fra hovedet mod
halen med en kniv. Den renses godt indvendig.
- Laksen drysses indvendig med en anelse salt og pakkes ind i et
dobbelt lag folie. Den skal lukkes tæt til, men pakken skal
kunne åbnes, uden at skulle vendes.
- Pakken ligges i en bradepande og kommes i ovnen ca. 50 - 55
minutter ved 200°C.
- Pakken pakkes ud, skinnet trækkes forsigtigt af, og laksen
er klar til at blive spist.
Kommentarer
De fleste vil gerne komme citron, dild og grøntsager ved
laksen, men jeg syntes laksen smager godt nok i sig selv, jeg bryder
mig ikke om at få ødelagt den fine smag af andet.
Jeg plejer at servere laksen, som jeg lærte det i Norge, med
aspargeskartofler, hollandaisesovs (Knorr) og agurkesalat.
Laks med oliven og æbler
Ingredienser
- 600 g laks, enten filet eller steaks
- 2 madæbler
- 100 g grønne oliven, enten med mandler eller uden fyld
- Lidt olie
- Salt og peber
Fremgangsmåde
- Laksen skæres i tern på ca. 3 cm og fordeles i et lag i et smurt
fad.
- Æblerne skæres i både og fordeles, sammen med olivenerne (det
hedder de faktisk i flertal), over laksen.
- Drys lidt salt og peber over og kom fadet i en 170°C
forvarmet ovn.
- Når der kommer mælkehvide dråber på overfladen af laksen, er det
færdigt. Det tager ca. 10 minutter.
Ingredienser
- 8 store bagekartofler
- 1 stort løg
- 1 porre
- 2 dl revet ost, mindst 30+
- 2 tomater
- 2 æg
- 4 dl mælk
- 2 spsk maizena
- timian
- salt og peber
Fremgangsmåde
- Kartoflerne, tomaterne, porren og løget ordnes og skæres i tynde skiver og
fordeles i en bradepande.
- Ægget, mælken, maizenaen og krydderierne piskes godt
sammen og fordeles over grøntsagerne.
- Fadet bages ca. 45 minutter ved 200°C.
- Osten drysses over og fadet bages yderligere 15 minutter.
Kommentarer
Man kan godt bruge en mager ost, men det bliver altså ikke
nær så godt.
Af en eller anden mærkelig grund, så kan man risikere at
kartoflerne ikke vil blive møre når de er sammen med
tomater. Hvis man er bange for det, kan tomaterne puttes ovenpå,
sammen med osten.
Timianen kan erstattes med det eller de krydderier man nu har lyst
til.
Ingredienser
- et stykke reelt svinekød, mørbrad, mignon,
skinkeklump osv.
- tynde baconskiver
- enebær
- laurbærblade
- 1 dl rødvin
- vand
- kulør
- ribsgele
- salt
Fremgangsmåde
- Fjern evt. overfladisk fedt fra kødet.
- Dæk kødet med bacon, det skal ikke ligge taglagt,
bare lige så kødet er dækket.
- Læg kødet i en stegeso, hæld rødvinen
ved sammen med 1-2 dl vand, alt efter hvor stort et stykke kød
det er.
- Lige enebær og laurbærblade ned i væsken.
- Put stegesoen i ovnen og tænd den på 120°C.
- Sørg for at have et stegetermometer i kødet, det er
færdigt, når det er over 70°C. En skinkemignon tager
ca. 1 time, en kamsteg lidt over 3 timer.
- Når kødet er færdigt tages det op, og der
laves en god sovs af stegeskyen, den smages til med ribsgele og salt.
- Server den med sovsen, waldorfsalat, sukkerkogte æbler med
ribsgele og kogte kartofler.
Kommentarer Man kan også brune kødet i en
stegegryde, hælde væsken ved og lade det simre indtil
kødet er færdigt.
Ingredienser
- 8 fadkoteletter
- 1 dåse halve ferskner
- 400 g fine ærter
- 8 æggehvider
- godt med karry
- lidt fedtstof
- salt og peber
- ris
Fremgangsmåde
- Karryen svitses i fedtstoffet.
- Koteletterne brunes og ligges over i et højt ovnfast fad.
- Oven på hver kotelet ligges en halv fersken, hvis der er
ferskner i overskud ligges de bare i fadet hvor der er plads.
- Panden koges af i juicen fra fersknerne og vand. Det skal
være ca. halvt af hver.
- Ærterne hældes over kødet og fersknerne.
- Afkoget fra panden hældes over.
- Æggehviderne piskes helt stive og fordeles over fadet.
- Fadet bages 30-40 minutter ved 200°C. Æggehviden skal
være lysebrun.
- Retten serveres med ris drysset med lidt karry.
Kommentarer
Denne ret har altid været fødselsdagsønsket hjemme
hos os.
Hvis der er børn med kan man skære lidt ned på
karryen og komme et par ekstra ferskner i, ungerne elsker det.
|
|