Kager

Chokoladekage
Brunsviger
Fastelavnsboller
Frugtkugler
Hvedekage
Kanelsnegle
Kokoskager
Lynghøjchokoladesmåkager
Sirupskage



Chokoladekage

Ingredienser

  • 300 g mel
  • 200 g sukker
  • 50 g kakao
  • 1 tsk natron
  • 1 tsk bagepulver
  • ½ tsk vanillesukker
  • 50 g margarine
  • 2 æg
  • 2 dl kærnemælk

Fremgangsmåde

  1. Pisk alt det "våde" sammen.
  2. Bland alt det "tørre" godt sammen.
  3. Pisk alt det "tørre" i det "våde", brug en håndmikser.
  4. Hæld det hele i en lille bradepande.
  5. Bages ca. 15 minutter ved 200°C.

Kommentarer

Kan dekoreres med farvet glasur, lav f.eks. en fodboldbane vha. grønt og hvidt glasur. Lad vingummibamser være forboldspillere.

Til toppen




Brunsviger, den eneste rigtige!

Ingredienser

  • Dej:
    • ½ l mælk
    • ½ pund margarine
    • 50 g gær
    • 700 g mel
    • salt
  • Snask:
    • ½ pund margarine
    • 1 pund mørk farin
    • kanel

Fremgangsmåde

  1. Margarinen smeltes og mælken hældes i.
  2. Når det er afkøles opløses gæren der i.
  3. Saltet tilsættes og dejen æltes med melet.
  4. Dejen hæver til dobbelt størrelse.
  5. Ingredienserne til fyldet smeltes i en gryde.
  6. Dejen fordeles i en stor bradepande og der prikkes fordybninger i den med knoerne.
  7. Snasket fordeles på dejen.
  8. Bages ca. 20 minutter ved 200°C.

Kommentarer

I kan sige hvad I vil, men det er den eneste rigtige opskrift på brunsviger!
Det er også den eneste rigtige måde at lave en kagemand på.
BASTA!

Til toppen




Fastelavnsboller, 24-28 stk

Ingredienser

  • Dej:
    • 50 g gær
    • 5 dl vand eller mæk
    • 250 g margarine
    • ca. 700 g hvedemel
    • 1 tsk salt
  • Fyld
    • 50 g margarine
    • 2 dl mælk
    • korn fra ½ stang vanille eller ½ tsk vanillesukker
    • 2 spsk sukker
    • 100 g mørkt chokolade
    • 1-2 spsk mel

Fremgangsmåde

  1. Smelt margarinen og bland det med mælken
  2. Udrør gæren i væsken
  3. Tilsæt de øvrige ingredienser (hold lidt mel tilbage) og ælt dejen godt
  4. Lad dejen hæve tildækket i ca. ½ time, imens laves cremen
  5. Smelt margarinen og bland det med mælken, sukkeret og vanillen
  6. Varm det op til kogepunktet under konstant omrøring og drys melet i til cremen har en passende konsistens
  7. Hak chokoladen en smule og rør den i cremen
  8. Slå dejen ned og ælt den godt igennem
  9. Nu formes boller af dejen, lidt mindre end normalt
  10. De trykkes meget flade og på midten placeres en teskefuld creme
  11. Fold kanterne op over og luk den sammen
  12. Sæt bollen på pladen med lukningen nederst
  13. Efterhæver ca. ½ time
  14. Bages midt i ovnen ved 200°C i 15-17 minutter
  15. Afkøles og pyntes med glasur

Kommentarer

Selv syntes jeg også at glasur er det rigtige til fastelavnsboller, men der skal ikke for meget på efter min smag.

Til toppen




Frugtkugler

Ingredienser

  • 75g kokosmel
  • 250 g rosiner
  • 500 g tørrede dadler
  • 250 g mandler
  • Saft af en halv appelsin
  • 2 tsk kanel
  • 1 tsk vanilje
  • 1/4 tsk stødt kardemomme
  • 1/4 tsk stødte nelliker

Fremgangsmåde

  1. Rosiner, dadler og mandler blendes til det er helt fint hakket.
  2. Appelsinsaften og krydderier tilsættes og der blendes igen til massen er jævn. Man kan evt. udelade de krydderier man ikke bryder sig om.
  3. Massen rulles til kugler og vendes i kokosmelet.

Kommentarer

Man kan også bruge tørrede figner eller abrikoser.

Til toppen




Hvedekage

Ingredienser

  • Dej:
    • 50 gær
    • 2½ dl mælk
    • 1 dl sukker
    • 8 dl hvedemel
    • ¼ tsk salt
    • 50 g finthakkede eller malede mandler
    • ½ tsk kanel
    • ½ tsk ingefær
    • 2 tsk reven appelsinskal
    • 1 nip reven muskat
    • fedtstof til formen
  • Glasur:
    • 1½ dl flormelis
    • 1 spsk frisk presset appelsinsaft

Fremgangsmåde

  1. Bland gæren med 37°C varm mælk og med 1 tsk sukker.
  2. Rør 6 dl mel i gærblandingen.
  3. Lad hæve 15 min. et lunt sted.
  4. Varm ovnen til 175°C.
  5. Rør de resterende ingredienser i dejen.
  6. Ælt dejen godt.
  7. Tag lidt over ¼ af dejen og form den til en lang rulle.
  8. Form derefter 16 boller af resten af dejen.
  9. Smør en form, ca 26 cm i diameter med fedtstof.
  10. Læg dejrullen langskanten og placer bollerne i midten ikke for tæt.
  11. Dæk til og lad hæve i 30 min.
  12. Sæt kagen i ovnen i 30 min.
  13. Tag kage ud og lad den svale af på en rist.
  14. Bland glasuren og dekorer kagen når den er blevet kold.

Kommentarer

Jeg har endnu ikke selv prøvet opskriften, men min veninde syntes den er fantastisk.

Til toppen




Kokoskager

Ingredienser

  • 150 gram smør eller margarine, flydende er fint
  • 3 æg
  • 2 kopper sukker
  • 125 gram kokosmel
  • 1 kop mel

Fremgangsmåde

  1. Det hele piskes sammen.
  2. Fyldes i små forme, de skal fyldes lige knap 3/4.
  3. Bages 15 minutter ved 200 grader.

Kommentarer

Så bliver det ikke meget nemmere. Rigtig god opskrift, hvis der pludseligt kommer gæster.

Til toppen




Kanelsnegle

Ingredienser

  • Dej:
  • Fyld:
    • 2 små halvsure æbler
    • 3 spsk kanelsukker
  • Evt. papirforme

Fremgangsmåde

  1. Mens dejen hæver første gang skrælles æblerne og rives derefter groft.
  2. Når dejen har hævet færdig rulles den ud i en ca. 30 cm bred rektangel.
  3. De revne æbler fordeles over dejen, de yderste 3-4 cm skal være fri.
  4. Kanelsukkeret drysses over æblerne.
  5. Dejen rulles sammen så det ender med det "rene" dej.
  6. Rullen skæres nu i 2 cm tykke skiver som enten ligges direkte på en bageplade eller i en papirform.
  7. Kanelsneglene bages ca. 15 minutter ved 200°C i den øverste del af ovnen.

Kommentarer

Sørg endelig for at sneglene ikke bliver for mørke, æblesaften kommer til at smage forfærdentlig.
Nogle kan godt lide kanelsneglene med glasur på, men herhjemme plejer de ikke at holde så længe, at man kan nå at komme det på.

Til toppen




Lynghøjchokoladesmåkager

Ingredienser

  • 300 g hvedemel
  • 1 tsk bagepulver
  • 200 g sukker
  • 1 tsk vanillesukker
  • 2 spsk kakao
  • 200 g margarine
  • 1 æg

Fremgangsmåde

  1. Bland alt det "tørre" godt sammen.
  2. Saml det med margarinen og ægget.
  3. Form det til 6 lange pølser og læg dem på en bageplade
  4. Tryk dem lidt flade, sørg for at der er god plads mellem dem.
  5. Bag dem ca. 10 minutter ved 175°C.
  6. Skær dem i skrå stykker.

Kommentarer


Man kan evt. drysse dem med hakkede nødder eller mandler eller med perlesukker.
Hvis man bruger halvt flydende margarine og halvt fast margarine skal de have lidt længere i ovnen, men dejen er meget nemmere at samle.
Opskriften stammer fra min gamle efterskole, Lynghøj→.

Til toppen




Sirupskage

Ingredienser

  • 70 g margarine
  • 200 g sukker
  • 1 æg
  • 70 g mørk sirup
  • 2 tsk eddike
  • 240 g hvedemel
  • 1½ tsk natron
  • stødt ingefær
  • kanel
  • nellike
  • kardemomme

Fremgangsmåde

  1. Det hele røres god, brug håndmikseren.
  2. Dejen kommes i en lille bradepande
  3. Bages 10-15 minutter ved 190°C
  4. Spises evt. med smør

Kommentarer

Siruppen er meget nemmere at dosere hvis den lige er blevet dyppet i varmt vand. Hvis den skal måles af i et decilitermål, så mål melet af først, det gør det nemmere at få siruppen af.
Selv vil jeg helst have kagen uden tilbehør, men mange vil gerne have koldt smør på.

Til toppen