|
Brød
Fødselsdagsboller
Grundopskrift
Pølsebrød
Rosmarinbrød
Ingredienser
- 50 g gær
- 100 g smør/margarine
- 2½ dl mælk
- 1 æg
- 500 g mel
- 1 tsk sukker
- ½ tsk salt
Fremgangsmåde
- Smørret smeltes og mælken hældes i.
- Når det er afkølet røres gæren ud.
- Ægget tilsættes.
- Sukker og salt tilsættes og dejen æltes me melet.
- Dejen hæver til dobbelt størrelse.
- Bollerne formes, de skal være ret små.
- Bollerne hæver 10 minutter på pladen og pensles med
æg, mælk, kaffe el.l.
- Bages 10-15 minutter ved 200°C.
Kommentarer
Det var altid de her boller Mor bagte til vores fødselsdag da
vi var små.
Ingredienser
- 50 g gær
- 4 dl væske
- 1 æg, kan undlades
- 50 g fedtstof
- 1 tsk salt
- evt. sukker el. honning
- ca. 700 g mel
Fremgangsmåde
- Opvarm væsken til ca. 35°C.
- Opløs gæren heri.
- Tilsæt salt, æg, fedtstof og evt. sukker.
- Ælt mel i dejen til den har en passende konsistens, dejen
skal være lidt klistret.
- Lad dejen hæve ca. 30 minutter.
- Form dejen.
- Lad dejen hæve ca. 15 minutter.
- Bages ved 200-225°C, boller og flutes ca. 15 minutter,
større brød tilsvarende længere.
Kommentarer
Opskriften her kan varieres i det uendelige. Man kan bruge andre typer
af mel, man kan bruge en rest surmælksprodukt eller man kan
tilsætte kerner.
Jeg har af og til kogt væsken og kommet en håndfuld
havregryn i mens det kølede af. Det giver meget svampede
brød.
Ingredienser
- Dej:
- 3 dl vand
- 25 g gær
- 1 tsk rørsukker
- 450 g durummel
- 1 spsk salt
- Pynt:
- Kværnet peber
- 50 g sorte, hakkede oliven
- nogle kviste rosmarin
- 1 spsk. olivenolie
Fremgangsmåde
- Gæren udrøres i vandet, salt og sukker tilsættes
- Melet æltes i lidt efter lidt
- Dejen hæver i 30 minutter, rulles ud og hæver 30 minutter på
pladen.
- Lav huller i dejen med hænderne og hæld marinaden over
- Hæver 15 minutter, bages ved 200°C i 20-25 minutter
Kommentarer
Et virkeligt godt brød som er værd at vente på.
|
|