Brød

Fødselsdagsboller
Grundopskrift
Pølsebrød
Rosmarinbrød



Fødselsdagsboller

Ingredienser

  • 50 g gær
  • 100 g smør/margarine
  • 2½ dl mælk
  • 1 æg
  • 500 g mel
  • 1 tsk sukker
  • ½ tsk salt

Fremgangsmåde

  1. Smørret smeltes og mælken hældes i.
  2. Når det er afkølet røres gæren ud.
  3. Ægget tilsættes.
  4. Sukker og salt tilsættes og dejen æltes me melet.
  5. Dejen hæver til dobbelt størrelse.
  6. Bollerne formes, de skal være ret små.
  7. Bollerne hæver 10 minutter på pladen og pensles med æg, mælk, kaffe el.l.
  8. Bages 10-15 minutter ved 200°C.

Kommentarer

Det var altid de her boller Mor bagte til vores fødselsdag da vi var små.

Til toppen




Grundopskrift

Ingredienser

  • 50 g gær
  • 4 dl væske
  • 1 æg, kan undlades
  • 50 g fedtstof
  • 1 tsk salt
  • evt. sukker el. honning
  • ca. 700 g mel

Fremgangsmåde

  1. Opvarm væsken til ca. 35°C.
  2. Opløs gæren heri.
  3. Tilsæt salt, æg, fedtstof og evt. sukker.
  4. Ælt mel i dejen til den har en passende konsistens, dejen skal være lidt klistret.
  5. Lad dejen hæve ca. 30 minutter.
  6. Form dejen.
  7. Lad dejen hæve ca. 15 minutter.
  8. Bages ved 200-225°C, boller og flutes ca. 15 minutter, større brød tilsvarende længere.

Kommentarer

Opskriften her kan varieres i det uendelige. Man kan bruge andre typer af mel, man kan bruge en rest surmælksprodukt eller man kan tilsætte kerner.
Jeg har af og til kogt væsken og kommet en håndfuld havregryn i mens det kølede af. Det giver meget svampede brød.

Til toppen




Rosmarinbrød

Ingredienser

  • Dej:
    • 3 dl vand
    • 25 g gær
    • 1 tsk rørsukker
    • 450 g durummel
    • 1 spsk salt
  • Pynt:
    • Kværnet peber
    • 50 g sorte, hakkede oliven
    • nogle kviste rosmarin
    • 1 spsk. olivenolie

Fremgangsmåde

  1. Gæren udrøres i vandet, salt og sukker tilsættes
  2. Melet æltes i lidt efter lidt
  3. Dejen hæver i 30 minutter, rulles ud og hæver 30 minutter på pladen.
  4. Lav huller i dejen med hænderne og hæld marinaden over
  5. Hæver 15 minutter, bages ved 200°C i 20-25 minutter

Kommentarer

Et virkeligt godt brød som er værd at vente på.

Til toppen