Vores kære, intelligente minjøminister skriver et læserbrev i Nyhedsavisen i dag. Overskriften er “Dan Jørgensen lyver om legetøj”.

Dan Jørgensen har udtalt at Connie Hedegård vil give legetøjsbranchen 3 måneder ekstra til at få fjernet “hormonforstyrende og kræftfremkaldende kemikalier i legetøj”. Vi snakker naturligvis om phthalater. Connie Hedegårds svar på ovenstående påstand er at “det er i direkte modstrid med virkeligheden”.

Der er ingen reel risiko forbundet med at udskyde forbudet mod ftalater i legetøj til børn over tre år med tre måneder. Hvade der været en risiko, så havde branchen naturligvis ikke fået lov.

Senere i læserbrevet skriver hun at Socialdemokratiet i 1999 gav legetøjsbranchen 12 måneder til at tømme deres lagre af legetøj med phthalater til børn under tre år. “Vel at mærke legetøj, der kunne være sundhedsskadeligt, ikke mindst fordi de yngste børn putter legetøjet i munden.”

Den frist Connie Hedegård har udskudt 3 måneder har været kendt siden 14. december 2005, hvor EU-direktiv 2005/84 blev vedtagt. Det vil sige at fristen har været 13 måneder, men Connie Hedegård nu forlænger det yderligere 3 måneder.

Argumentet er at børn over 3 år ikke sutter på deres legetøj og derfor er det ikke farligt. Men i et hjem med et barn på 1 år og et på 4 år, vil den lille da også leget med storebrors legetøj. Og da man siden 1999 ikke har måtte bruge phthalater i legetøj til småbørn, har man også den nødvendige viden, så det skulle ikke være så svært.

Jeg har svært ved at se hvorfor de skal have yderligere 3 måneder. De har haft over et år til at omstille sig. Men jeg har også svært ved at tage en miljøminister, der mener at industriens indtjening er vigtigere end børns helbred, seriøst. Og hvis der ingen reel sundhedsrisiko er, hvorfor har EU så vedtaget direktivet?

Og så synes jeg det er en smule barnligt, at smide den tilbage i hovedet på socialdemokraterne: I har også gjort noget lignende, så I kan ikke sige noget om mig.

Comments are closed.