Pille udvisker smertefulde minder.

Sådan lyder overskriften i dag i en artikel i bl.a. JP. Når man nærlæser den, drejer det sig om betablokkeren Propranolol, som i dag bruges til at sænke puls og blodtryk. Det bruges bl.a. til symptombehandling af for højt stofskifte og til eksamensangst.

Det nye trick er at give det til folk der har været udsat for en traumatisk hændelse, mens man snakker om det. Og da de så ikke oplever de ubehagelige fysiske symptomer denne gang, vil de fremover have nemmere ved at klare tanken om det de har været udsat for.

Jeg vågnede meget hurtigt, da jeg hørte det i radioavisen i morges. Som dem der kender mig måske kan huske, så var jeg omkring 2003/2004 plaget af en voldsom depression med angstanfald, hvor jeg bare ikke havde lyst til at se mennesker. Den tilstand var udløst af Propranolol!

Propranolol er kendt for at have nogle knap så sjove psykiske bivirkinger: Mellem 1% og 10% får søvnforstyrrelser eller mareridt, mellem 0,1% og 1% oplever rastløshed, uro, forvirring, desorientering, humørsvingninger, paranoide forestillinger eller hallucinationer. Mellem 0,1% og 0,01% får en depression eller mister evnen til at gebærde sig i samfundet.

Der skal være meget, meget gode grunde, før Propranolol får lov til at komme i nærheden af mig igen.

One Response to “”

  1. Anonymous Says:

    Nu kan traumatiske oplevelser i værste fald jo give mange af de samme ubehageligheder i rigtig lang tid, f.eks. i form af posttraumatisk stress, så i nogle tilfælde er det nok værd at overveje alligevel.