I aviserne i dag kan man læse om en af konsekvenserne ved vores forbrugskultur: Lossepladserne bugner af brugbare ting. Selv helt nye køkkener bliver smidt ud, fordi farven ikke lige passer de nye ejere af huset. Eller sofaen, som ikke lige passer til den nye farve på væggen.

Samtidig er der mennesker i Danmark, som ikke har råd til at købe en ny sofa, selvom de sidder på fjedrene i den gamle.

Hvorfor ikke gøre som på vores genbrugsplads her ved Ulstrup: Lave en container til brugbare ting. Alt hvad der bliver placeret der, må man tage med sig hjem. Vi har fået en flot lampe i biblioteket på den måde – den skulle bare lige have en ny skærm, men sådan en kan man nu få meget billigt i IKEA.

Ved at tillade klunsning vil man kunne udnytte forbrugsgoderne meget bedre og flere vil få noget ud af at folk har (for) mange penge mellem hænderne.

4 Responses to “”

 1. JGNI Says:

  Vores lokale genbruger har også en container til brugbare ting. Man må ikke klunse der, men tingene bliver solgt billigt i en genbrugsbutik. Jeg bruger den container meget!

  Og jeg syntes at det skulle udvides MEGET mere!!

 2. Toke Eskildsen Says:

  Det fungerer fint i micro-format her i økohuset. Større ting stilles til storskrald et par dage i forvejen og der er livlig trafik til og fra bunken.

  Men ja, det ville være godt i større skala. Lovmæssigt kan det vel håndteres ved at man ved aflevering angiver om det må tages af andre?

 3. Trine Says:

  Ja, man må godt nok ikke, men der forsvinder vist en del storskrald inden det bliver afhentet. Vi har da i hvert fald reddet os en telefon og en kuffert på den måde.

  Lovmæssigt er det netop sådan, at hvis man giver tilladelse, f.eks. ved at sætte det bestemte steder, så må det tages af andre.

  Nogle genbrugsstationer har prøvet at gøre klunsning generelt tilladt, men det har givet store problemer med folk der næsten overfalder “kunderne” for at tømme deres trailere inden de næsten er kommet i hold. Det er simpelthen folk der henter ting til videresalg og ikke til eget forbrug. [1]

  Så flere og flere kommuner går over til den århusianske løsning med containere til velgørenhed, f.eks. spejdere eller Røde Kors. Men det er da også langt bedre end bare at smide tingene ud!

  I 2003 svarede miljøministeren på et §20-spørgsmål, at “regeringen i den kommende affaldsstrategi opfordre kommunerne til at indrette deres genbrugsstationer således, at der etableres et særligt område på alle genbrugsstationer, hvor genstande kan anbringes, hvis den, der aflevere genstanden, finder, at den kan genbruges af andre. Disse genstande skal det samtidig være tilladt for andre at tage med hjem.”

  Det er da også nævnt med en enkelt sætning i den 343 sider lange affaldsstrategi for 2005-2008…

  “Veludbyggede ordninger, der sikrer, at genbrugelige produkter ikke ender i affaldssystemet bør udbredes til flere kommuner, eventuelt i samarbejde med velgørende organisationer.”

  Der er laaaang vej endnu!

  1/ http://www.fyens.dk/article/897944:Dagens-avis–Polakkers-og-araberes-klunsning-skal-styres—6-pt

 4. Trines blog » Blog Archive » Kort nyt Says:

  […] var billigere med en skråstol til brug hos mormor og morfar. Den stod nemlig ude i klunsercontaineren på […]