Chok: Der er bivirkninger ved medicin!

Sidst var det p-pillerne, nu er det kommet til smertestillende gigtmedicin. En hjertelæge har fundet ud af, at hvis man dagligt tager mere end 100 mg diclofenac i en længere periode, så har man dobbelt så stor risiko for at dø eller få en blodprop i hjertet inden for 9 år, som hvis man ikke havde taget medicinen. Rygning og overvægt øger naturligvis risikoen.

Naturligvis skal man ikke tage medicin hvis man ikke har brug for det, men man må altså også lige tænke lidt. Jeg er i hvert fald villig til at tage risikoen, hvis alternativet er at sidde i en kørestol eller ikke kunne komme uden for en dør eller ikke kunne sove om natten for smerter. Men har man brug for det, så skal man ikke lade sig skræmme af undersøgelsen, men evt. overveje om man skal gå til lægen for at snakke om medicineringen. Generelt bør man jo ikke tage medicin i længere tid uden at snakke med en læge om det først. Heller ikke selvom det “bare” er panodiler.

Jeg fik i øvrigt en del diclofenac under graviditeten. Og uden det er jeg ikke sikker på at jeg havde klaret mig ret godt!

Så lad være med at male fanden på væggen og lyt til lægen, ikke medierne.

Seneste nyt: Politiken har i dag, 6. december, en overskrift, der lyder: Farlig medicin fjernes fra håndkøb. Alt medicin er farligt hvis det bliver brugt forkert. Jeg synes det er synd at skræmme nogen fra at tage diclofenac med den slags overskrifter. Politiken er altså sommetider ved at falde ned på Ekstra Blads-niveau!


Politiken, Raske risikerer livet med håndkøbsmedicin, 20. november 2008

Politiken, Farlig medicin fjernes fra håndkøb, 6. december 2008

Comments are closed.