Bilkøb

Vi er ved at købe bil. Det er simpelthen komplet umuligt. Den skal have plads til Ellen, Siri og en klapvogn. Og så skal den have automatgear. Og koste under 160.000 kroner. Vest for Storebælt er der 16 biler fra 2000 eller senere der har kørt under 150.000 kilometer, der opfylder vores krav. Det er ikke meget. Vil vi så kun køre 100 kilometer efter den, så er der 4 tilbage. Det er ikke imponerende.

Og når vores viden om biler begrænser sig til at hjulene helst skal vende ned mod vejen, så er det altså ikke nemmere!

Lige nu har vi kig på enten en C5 eller en Kia Carnival. Kia’en er alt for stor og dyr i drift med reparationer og den slags. C5’en har vi ikke prøvet at køre endnu, men det gør vi formentlig inden for de næste par dage. Vi ved heller ikke om dens bagagerum er helt stort nok.

Men svigermor solgte vores Suzuki i går, så den side af sagen er der styr på.

Hvorfor skal det også være så pokkers besværligt?

6 Responses to “Bilkøb”

 1. Phyl Says:

  Don’t you love Denmark?
  Here (http://flickr.com/photos/pgautier/509869637/) is my 7 seater, 18 month old citroen c8. It is top of the range, 2.4litre, diesel, automatic lighting, washers come on with the rain, all windows have built-in kids’ sun visors. (Automatic was on offer for the same price but I don’t like it myself) – and that price???? Go on guess? Yes £13000.

 2. Thomas Says:

  £13000 er 108.000 danske kroner. Biler er altså dyre i Danmark.

 3. Phyl Says:

  Oh and it had done approx 16000km when I bought it.

 4. Trine Says:

  It’s unfair.

  Then again – I’m actually in favor of the Danish taxes and attempts to keep driving at a minimum. But I’d rather have the taxes on the fuel to decrease the driving, than on the cars, since that only makes it more attractive to buy old and cheaper cars, eventhough they pollute more and are less safe to drive.

  But it seems that we ends up with a Citroën as well. :)

 5. Thomas Says:

  Det er jo det, der er så tosset i Danmark – skatterne er jo ikke lavet til gavn for miljøet. Se min blogposting om det her: http://blog.widmann.org.uk/2007/01/22/260/

 6. Phyl Says:

  Yes and given your crazy back seat rule in Denmark you end up with twice as many car journeys as necessary – when we Thomas and I go to Denmark – 2 people have to drive to the station to pick us up because they only have front seats – if we arrived here anyone could pick up 2 people in their car.
  I know what you mean – Glasgow probably has 3 times as many cars as Copenhagen but the pollution in Copenhagen smells much worse because Copenhagen is full of ten year old+ cars – here we consider 4 years old for a car. Most people try to drive only 0-3 year old cars. Probably better for the environment.