Kan du hjælpe din 12-årige med lektierne?

Mange forældre kan ikke hjælpe deres børn med lektierne, når de når over et vist klassetrin. Og der er da også stor debat om hvorvidt lektier overhovedet er en god ting. Politiken har fundet et par opgaver i hhv. dansk og matematik fra 6. klasse, så man kan se om man kan finde ud af det.

Jeg kan stolt oplyse, at jeg lige kunne klare det. :)

3/4 – 2/3 = ?

Find x: 5x – 12 = 23

Find tillægsord: Mandens høje hat er sort.

Indsæt sin eller hendes: Liz har en hund, der er ______ bedste ven. Hun klapper ______ hund hele tiden.

Jeg forventer at vi vil kunne hjælpe Ellen ret langt op i klasserne – i hvert fald i de naturfaglige fag. Men jeg kan godt se at det er et problem i forhold til den sociale skævvridning: De børn der har højtuddannede (okay, det er ikke lige mig) forældre har bedre chance for at få faglig hjælp og vejledning hjemme, end dem der har forældre med korte eller ingen uddannelser. Og det medvirker til en negativ social arv.

Det ville være rart med en folkeskole, der havde plads og ressourcer til alle børn – uanset om de er ordblinde, har indlæringsvanskeligheder, er normale eller højt intelligente. Hvis man kunne møde alle børn der hvor de er og give dem den støtte og de udfordringer de har brug for, så vil det medvirke kraftigt til at vi fik et mere lige samfund i Danmark.


Test dig selv: Kan du finde ud af dit barns skoleopgaver?, Politiken, 17. maj 2010

5 Responses to “Kan du hjælpe din 12-årige med lektierne?”

  1. Annika Says:

    Ja, det er ikke let med at skulle lære.

    Personligt havde jeg det rimeligt let i bla. mat og dansk, mens at udtale fremmede ord kniber, kunne reglerne udenad i eng/tysk grammatik men ikke bruge dem – og kunne stave mange eng/tysk ord, også uden at vide hvad de betød :$

    At alle skal følges 100% ad som idag, har jeg ikke troet på er løsningen. Måske at man kunne gå op/ned i mange fag, og at en klasse ville være def. af nogle fællesfag (den sociale del især).

    Ved det ikke, men kunne da godt tænke mig at vide om det ville være godt eller skidt :$ Har i hvertfald håbet at få mere at vide om niveau-undervisning ville være bedre.

    Selv kunne mine forældre ikke hjælpe, har ikke selv børn, men står da til rådighed for dem jeg kender, hvor det er muligt at hjælpe…
    – og ‘bestod’ heldigvis opgaverne :$

  2. Sebastian A. Dyhr Says:

    Det mest “morsomme” i dansk-opgaven er, at der er forskel på svaret, om man befinder sig i Jylland (og taler jysk), eller om man taler rigsdansk; men det er måske ikke noget, som spiller en rolle længere ;(
    Øv havde i øvrigt troet, at der ville være flere opgaver på siden.

  3. Trine Says:

    Jeg havde det nemt nok med at snakke og forstå tysk – men grammatikken? Nope, ikke nogen anelse. Jeg har altid gået efter princippet at en tysker nok skal forstå hvad jeg siger, uanset om jeg siger der, die eller das Hund. :)

    Når man skal til prøve i dansk, så skal man vel gå efter de officielle sprogregler og så kan man vist ikke komme udenom at der er forskel på sin og hendes. Men der er da også ting jeg ikke har styr på i det danske sprog, fordi jeg kommer fra en landsdel hvor man ikke altid lige snakker rigsdansk. :)

    Hvis du kan klare det på norsk, har aftenposten.no nogle klassetrinstests i norsk, engelsk og matematik: http://www.aftenposten.no/quiz/skole/article2282143.ece

  4. Sebastian A. Dyhr Says:

    Pyh, jeg klarede 5. klasses matematik, selvom det var på norsk ;-)

  5. Sebastian A. Dyhr Says:

    Pyh, jeg klarede også den for 8. klasse ;-)