Rettigheder på babysider

Tilbage i 2008 skrev jeg om navlestreng.dk (et babyforum) og deres betingelser, hvor man fraskrev sig alle rettigheder til alt hvad man skrev, postede osv. Incl. billeder.

I dag overvejede jeg så at melde mig ind på et andet graviditets-/babyforum: babyklar.dk. Og fordi jeg nu er som jeg er, så læste jeg alle betingelserne. Og ganske rigtigt – nede i bunden står der:

Alle profiler, profilnavne, indlæg og besvarelser der oprettes på forummet, ejes af Babyklar.

Med andre ord: De har rettighederne til ALT man gør og poster og kan bruge det præcist som de vil. Om de så virkelig kan det i forhold til persondataloven og ophavsretsloven er tvivlsomt, men alene det at de kræver at man accepterer det gør at jeg er den der er smuttet.

Og så er det jeg tænker: Gør alle graviditets- og babyfora det?

navlestreng.dk: Navlestreng.dk forbeholder sig retten til at bruge og gengive indhold af dine indlæg og din profilside i de øvrige medier under JP/Politikens Hus A/S, såvel trykte som onlinebaserede.

minmave.dk: Jeg forbeholder mig ret til at bruge alt materiale som bliver sendt til min-mave.dk vederlagsfrit hvor jeg finder materialet passende. Dette vil ske automatisk uden yderligere kontakt.

www.babyklar.dk: Alle profiler, profilnavne, indlæg og besvarelser der oprettes på forummet, ejes af Babyklar.

mor-far.dk: Nævner ikke noget om ejerskab af materiale, men kræver at man opfører sig pænt og overholder loven. Men man skal oplyse fødselsdag og -år før man kan få lov til at læse reglerne.

voresborn.dk: Alle profiler, profilnavne, indlæg og besvarelser der oprettes på debatten ejes af voresbørn.dk og Oxygen A/S.

gravid.dk: Man skal opføre sig ordentligt og reklamer er forbudte.

min-graviditet.dk: Alt er fortroligt og man skal opføre sig ordentligt.

mamanet.dk: Fortroligt og opfør dig pænt.

Så halvdelen af dem jeg lige kiggede på – og det er naturligvis ikke repræsentativt – kræver at man accepterer at de har alle rettigheder til alt hvad man skriver/poster. Det ser også ud til at være de største spillere der kræver det – altså dem der har virksomheder bag sig. Spørgsmålet er så bare HVORFOR? Bruger de dem rent faktisk eller sælger de oplysningerne – eller er det bare fordi det er rart at have? Jeg ved det ikke.

Jeg trodsede faktisk alle mine principper og meldte mig ind på minmave.dk i starten af graviditeten, men meldte mig ret hurtigt ud igen. Administratorene misbrugte deres rettigheder til at smide folk ud, når de var uenige med dem og tråde der kritiserede disse beslutninger blev slettet. Det kan jeg ikke leve med – fint at man er uenige (og det er nemt at blive på et graviditetsforum!), men man må acceptere at der er uenigheder. Desuden synes jeg der var en kraftig tendens til rygklapperi og ring-til-vagtlæge-når-barnet-har-hostet-en-gang. Det var ikke velset at have andre holdninger end gennemsnittet.

Men jeg vil nu stadigvæk gerne finde et velfungerende forum, hvor man må være uenige og hvor man ikke skal fraskrive sig alle rettigheder til sine egne ord og billeder. Så er der nogle der kender sådan et, vil jeg meget gerne høre om det.

One Response to “Rettigheder på babysider”

  1. Annonym Says:

    Kender du http://www.mingraviditet.dk ?? Der er hyggelitg derinde