I torsdags var det Kåres fødselsdag – han blev gaaaammel! Jeg kunne ikke lige overskue det helt store gilde, så det var bare svigerforældrene der kom til aftensmad. Vi fik gammeldags oksesteg i porter med grøntsager, kartoffel-/sellerimos og æble-/sellerisalat.
Og sagt i alt beskedenhed, så var det nu udmærket. Men hvor var der dog meget kompostaffald efter sådan en gang grøntsager!

Hvis nogen skulle have lyst, er opskriften her:

Ca. 1 kilo oksebov
1 porter
2-4 fed hvidløg
toppen af en porre
en lille gulerod
et lille stykke selleri
et par timiankviste
et par laurbærblade
salt og peber

Grøntsagerne skæres i meget fine tern. Okseboven saltes og pebres og brunes, uden fedtstof, i en meget, meget varm støbejernsgryde med tilhørende låg. Godt halvdelen af porteren hældes over sammen med grøntsagerne, timian og laurbærblade. Smides i en ovn ved omkring 100 grader ca. 6 timer eller hvad det nu lige passer med.

8 store gulerødder
4 store porrer, minus en enkelt top

Renses, skrælles og skæres i pæne stykker. Kommes i gryden sammen med kødet den sidste times tid.

2 kilo kartofler
400 g selleri
mælk
salt

Skrælles og koges til mos. Min mos er lavet med lidt mælk, men uden fedtstof. Har man mere timian, smager det godt at komme et par kviste når man koger grøntsagerne.

2-3 store æbler, jonagored er gode
2-300 g selleri
Valnøddekerner

Skrælles og rives groft. Det bliver bedre af at stå og trække et par timer. Drysses med valnøddekerner og smager også godt med lidt vindruer.

Tag kødet og de store stykker grøntsager op og jævn sovsen med halvanden deciliter A38 og 2 tsk. maizena rørt sammen. Smag til med salt. Hvis man kommer mere øl i på dette tidspunkt kommer det nemt til at blive bittert. Jeg rundede smagen af med en halv tsk. mørk sirup. Man kan sikkert også bruge mælk eller fløde, men jeg kan godt lide smagen af A38 i sovsen.

Det smager godt, det kan laves i god tid, det indeholder så godt som ingen fedt og bør derfor heller ikke udløse galdestensanfald. :)

Velbekomme.

Comments are closed.